6.6.06

Les Tradicions Catalanes. (3) - Els Bastoners

El ball de bastons és una dansa popular molt estesa a Catalunya. S'engloba sota aquest nom un conjunt de balls que utilitzen com a element principal un o dos bastons i l'acció de picar entre ells.

Els orígens del ball de bastons estan difosos a la història: Hi ha folkloristes que diuen que prové de ritus agraris ja a la prehistòria; altres tesis sostenen que el seu origen són les danses pírriques gregues, i la tesi més estesa remunta el seu origen a una evolució dels antics balls d'espases.

El que sí que es pot confirmar és que el ball de bastons és la dansa tradicional més antiga que encara es balla a Catalunya. Les primeres referències escrites daten del segle XII, concretament l'any 1150, quan durant el banquet de les noces del comte Berenguer IV es va fer un ball de bastons.

En els seus orígens era un ball només ballat per homes, però des dels anys 60 la figura de la dona també és present, i actualment té ja una gran rellevància. Només en algunes poques poblacions es conserva encara l'exclusivitat masculina del ball, com és ara a Montblanc (Conca de Barberà).

Durant tota la seva història, el Ball de Bastons ha passat per diverses vicissituds amb époques de devallada i d’altres de ressorgiment, sotmès a les circumstàncies i als condicionaments socials, econòmics, culturals i polítics. Durant el franquisme el Ball de Bastons va sobreviure en unes condicions adverses que no li van permetre expressar-se lliurement ni desenvolupar-se. A partir de l’any 1975, però, es produeix un esclat en tots els àmbits de la cultura, i també en el del món bastoner. Va ser en aquell any quan el ball de bastons experimenta una revifada i encara que hi va haver moments de més i menys activitat, és dóna ja una continuïtat sense interrupcions, fins al dia d’avui.

Actualment son més de 90 colles les existents a Catalunya, i la majoria d’elles treballen dia rera dia vers la continuïtat de la nostra tradició i folklore.


Simbologia

Segons se sap, la simbologia del ball de bastons a Catalunya és la interpretació de dos bàndols lluitant, fent diferents moviments i alternant la lluita amb l'entrecreuament de bàndols, distingits pels colors dels seus vestuaris.

Bastons

Els bastons, element essencial per aquesta dansa, estan fets normalment de fusta d'alzina seca i tenen una llargada de 40-50 cm i un gruix de 5 cm. Aquestes característiques no són però generalitzades, ja que cada colla té uns bastons propis amb els seus trets característics.

Vestuari

El vestuari del ball de bastons és força variat segons el poble, la zona o la formació que l'executa però hi ha elements comuns. El calçat acostuma a ser l'espardenya, pantalons blancs, faldellí, faixa de color, camisa blanca i mocador de color creuat al cos. Tot i així hi ha colles que no duen el faldellí, d'altres que utilitzen pantalons de vellut, mocadors al cap, barrets, armilles i d'altres elements característics de cada lloc.

Música

El so és un element que té especial importància en el ball de bastons, generat principalment pels cops de bastó i els instruments musicals, i també, pel tintineig dels picarols, els cops a terra, i fins i tot, els crits dels ballarins. La combinació de tots aquests elements configura un marc sonor concret i propi de cada ball. Històricament sempre s'ha ballat acompanyat del so de les gralles i el tabal; en d'altres, el flabiol; i en poques, el violí, l'acordió, el sac de gemecs o la flauta dolça.Per saber-ne més:

counter